Vijf mooie wandelgebieden in Noord-Nederland
5 October 2020
Het Lauwersmeergebied: langs de voormalige Lauwerszee
Op de grens tussen Groningen en Friesland stroomde vroeger de Waddenzee het land in, helemaal tot aan de stad Groningen. Na de waterramp van 1953 in Zeeland, werd besloten om een afsluitdijk aan te leggen aan het noorden van de zeearm. Zo ontstond het Lauwersmeer, een natuurgebied waar nu honderden soorten flora en fauna hun woonplaats gevonden hebben. Vanaf het dorp Lauwersoog kun je diverse lange en korte wandelingen maken. Zoek de lucht af naar de zeearend, met zijn spanwijdte van tweeënhalve meter.
Het Drents-Friese Wold: zandverstuivingen, heide en bossen
Op de grens van Friesland en Drenthe vind je een nationaal park vol afwisselende landschappen. Loop door uitgestrekte bossen en langs heidevelden en vennetjes. De grote zandbak nabij Appelscha, de Kale Duinen genaamd, is wat dit gebied uniek maakt in het noorden. Er grazen schapen om te voorkomen dat de stuifzandvlakte begroeid raakt. In het Buitencentrum in Appelscha leer je op een interactieve manier meer over het gebied. Hier kun je ook informatie vinden over de wandelroutes.

De Hondsrug: langs sporen uit de prehistorie
De Hondsrug strekt zich uit tussen Groningen en Coevorden. In het natte prehistorische Nederland was de hoger gelegen zandrug een goede plek om te wonen, te zien aan de werktuigen gemaakt van vuursteen die hier gevonden zijn. Ook de graven van vroegere bewoners zijn niet te missen: de hunebedden. Tijdens je wandelingen door dit gebied krijg je een kijkje in de geschiedenis van dit Unesco Geopark.
Het Dal van de Ruiten Aa: de rivier die weer mag slingeren
Lang geleden werd de beek Ruiten Aa in Oost-Groningen rechtgetrokken, zodat de omliggende landbouwgrond makkelijker verkaveld kon worden. Sinds de jaren ’90 doet Natuurmonumenten haar best om de beek weer te laten kronkelen zoals vroeger. Hier vind je ook het Liefstinghsbroek, één van de oudste bossen van Nederland.

De Onlanden: natuur dicht bij de stad
Wie de stad Groningen in zuidwestelijke richting verlaat, zal zich verbazen over de natuur die je hier zo dicht bij de stad vindt. De Onlanden is een gebied van ongeveer 2500 hectare groot, dat gebruikt wordt om te voorkomen dat de stad onder water komt te staan na hevige regenval. De Onlanden zijn daardoor behoorlijk nat, wat de vele watervogels en otters die er leven heel prettig vinden.