Rederij Doeksen brengt je van Harlingen naar een verborgen parel in de Waddenzee: Vlieland! Het kleinste Waddeneiland van Nederland, maar groots in het bewaren van rust. Je kunt er uren door heide- en bosgebied wandelen zonder maar iemand tegen te komen. Zou jij dit prachtige eiland ook eens willen ontdekken?

VVV Vlieland

Verken lopend of met een fiets het hele eiland

Vlieland verkennen doe je te voet of met een fiets. Met de auto naar Vlieland is geen optie want het eiland is, net als Schiermonnikoog, ‘autovrij’ voor niet-bewoners! Vanaf het enige dorp op het eiland, Oost-Vlieland, fiets je gemakkelijk over de Postweg langs het Wad naar de Kroon’s Polders. Hier kun je tal van vogels spotten, zoals de witte lepelaar. Aansluitend kun je genieten van een lunch of drankje bij het Posthuys, een plek met veel geschiedenis!

Koopvaardij- en oorlogsschepen lagen in de Gouden Eeuw massaal voor anker op de rede van Vlieland (ten zuiden van Oost-Vlieland). Via het Posthuys kwamen er brieven en opdrachten binnen voor deze schepen vanuit bijvoorbeeld Amsterdam. De ‘zeebrieven’ deden er tien tot twaalf uur over om op plaats van bestemming te komen. Dat is nu toch wel een stuk makkelijker! Met een paar wandelschoenen kun je natuurlijk dezelfde route naar Kroon’s Polders volgen. Bij de VVV Vlieland verkopen ze online en in de winkel een handig wandelboekje van Staatsbosbeheer met nog veel meer mooie wandelingen op Vlieland.

VVV Vlieland

Vuurtoren

Een bezoek aan de vuurtoren mag niet ontbreken als je op Vlieland bent. De vuurtoren ligt op het veertig meter hoge Vuurboetsduin en eenmaal boven kun je het hele eiland overzien! Bij helder weer zijn zelfs de Noord-Hollandse en Friese kust te zien en de naastgelegen eilanden: Texel en Terschelling!

Lekkers op Vlieland

De cranberry-bes! Je zou het niet denken maar dit is een typisch streekproduct! De bes groeit alleen in Nederland in het wild op Vlieland en Terschelling. De bes is hier te vinden omdat er in 1845 een vat cranberries is aangespoeld. Zelf een keer proeven? Ga in de gezellige Dorpsstraat met haar vele winkeltjes naar Koffiebar Leut, koop een koffie of thee en een zelfgebakken cranberry cheesecake to go! Loop tussen één van de gloppen (smalle steegjes) naar de Waddendijk, waar je heerlijk kunt genieten op een bankje, met prachtig zicht over de Waddenzee. Vlakbij de vuurtoren en het Vuurboetsduin, vind je een ander streekproduct van Vlieland: zeewierkaas! In de Vlieland Kaasbunker liggen heerlijke zeewierkazen te rijpen. De zeewier die gebruikt wordt voor de kazen, wordt gekweekt in de Waddenzee langs de Postweg.

VVV Vlieland

Stelling H12 in de duinen

Sinds juni 2020 heeft Vlieland er een bijzondere excursie bijgekregen. Wat je vanaf het uitgestrekte Noordzeestrand bijna niet ziet, is dat er in de duinen bij de Ankerplaats een bunkercomplex uit de Tweede Wereldoorlog ligt. In ruim twee jaar is het complex, genaamd Stelling H12, door vrijwilligers in ere hersteld en in gebruik genomen als bunkermuseum! Bezoekerscentrum de Noordwester organiseert rondleidingen door het bunkercomplex en geeft je een idee hoe het geweest moet zijn in de Tweede Wereldoorlog.

Kamperen op Vlieland

Wakker worden met het geluid van de branding en in de avond met een hapje en drankje voor je tent zitten en genieten van een prachtige zonsondergang! Dit kan al sinds jaar en dag op, de bij vele bekende, camping Stortemelk. De camping bevindt zich op duinachtig terrein en je kunt er vrij kamperen, maar ook een tent, boshuisje of duinhuisje huren. Op de camping ben je één duinenrij verwijderd van het strand en de zee, heel idyllisch! Ook erg fijn: in Harlingen staan speciale Stortemelk-bagagekarren klaar. Deponeer hier al je zware kampeerspullen en bagage en fiets of loop zelf op je gemak naar de camping.

VVV Vlieland

Vlieland, mooier wordt het niet! Een prachtig eiland waar je heen moet voor een lekker (lang) weekend, midweek of weekje vakantie! Benieuwd naar ervaringen van eilandbezoekers die je voor gingen? Kijk voor de mooiste foto’s, filmpjes en stories op de Instagram en Facebook van Heerlijk Vlieland.

Lees ook: Alle natuur komt samen op Texel