Veel Nederlanders reizen met de trein. Al is het niet voor werk, dan wel voor een dagje weg. Ga onderuit zitten in een treincoupé en kom uitgerust aan op je bestemming. Of ga je voor een langere zit? Reis met NS International over de grens naar jouw favoriete bestemming. Ontdek de voordelen van treinreizen!

Marcus Loke

De voordelen van de trein

Naast dat de trein milieuvriendelijker is dan de auto, zijn er nog meer redenen om je met de trein te verplaatsen. Neem alleen al het feit dat je zelf niet hoeft te rijden, maar lekker achterover kan gaan zitten en relaxen. Toegegeven, in de spits is het vaak moeilijk om een zitplaats te vinden. Als het mogelijk is, is het dan ook veel fijner om buiten de spits te reizen. Wanneer je met de auto reist, kun je prettig van deur tot deur reizen. Helaas is het vooral in de steden niet altijd makkelijk om een parkeerplek te vinden. In de trein kun je de reistijd daarentegen nuttig gebruiken en bijvoorbeeld aan het werk gaan op je laptop. Parkeerproblemen heb je niet en je bespaart ook nog eens parkeergeld! Treinreizen geeft je ook de gelegenheid om nu eindelijk eens dat boek te lezen of maak eens een praatje met één van je medereizigers, niet in de stiltecoupé natuurlijk! Het zal je verbazen hoeveel mensen een mooi verhaal te vertellen hebben!

Lukas Boekhout

Romantiek in de trein

Je denkt bij romantiek vast niet meteen aan de gele NS-treinen, maar wist je dat het er toch romantisch aan toe kan gaan? Er wordt wat met elkaar geflirt in de trein, maar om een afspraak voor te stellen aan jouw flirt of om een telefoonnummer te vragen ontbreekt toch vaak de moed. Op de website Hartkloppingen, van de NS, en Treinflirt kun je lezen dat veel flirtende reizigers daar achteraf toch spijt van hebben. Op deze sites lees je mee met de zoektochten naar die ene persoon waar veelvuldig oogcontact of een gesprek mee heeft plaatsgevonden. Het leest heerlijk weg, in dus bijvoorbeeld de trein, en wie weet word jij wel gezocht!

Anna Demianenko

Gespot

Je hebt vast wel eens van vliegtuigspotters gehoord, maar wist je dat er ook treinspotters bestaan? Er zijn mensen die zo gek zijn op treinen, dat ze langs een spoorweg gaan staan om een trein te fotograferen. Andere treinspotters noteren alleen de nummers van de treinstellen of locomotieven die zij hebben gezien. In speciale e-mailgroepen of via Facebook, wisselen treinspotters informatie met elkaar uit. Ze helpen elkaar door bijvoorbeeld dienstregelingen van speciale treinen met elkaar te delen. Met een spoorboekje of een gedownloade dienstregeling in de hand, hopen zij een speciale (goederen)trein te fotograferen of te noteren. Het fotograferen van een trein heet in treinspottersjargon ‘platen’. Ook iets voor jou?

Seb Cumberbirch

Gemak dient de mens

Te laat op het station om nog even snel bij de NS-kaartautomaat langs te gaan. Herken jij jezelf hierin? Koop dan thuis in alle rust een e-ticket. Dat voorkomt een hoop stress! Op de website van de NS vind je bovenaan de pagina een overzichtelijke planner waar je een treinkaartje kunt kopen. Dit e-ticket is €1,- goedkoper dan een kaartje uit de automaat. Vul in vanuit welk station je wilt vertrekken, waar je naartoe wilt en rond welke tijd je wilt vertrekken. Je krijgt dan verschillende opties van reizen rond het door jou ingevulde tijdstip te zien. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat wanneer je een half uurtje later vertrekt, je niet over hoeft te stappen. Klik op de reis van jouw keuze en je wordt vanzelf door de rest van het proces geleid, het spreekt voor zich.

Wil jij graag je fiets meenemen? Dat kan, alleen tijdens de daluren, voor €7,50 per dag. In het weekend, op feestdagen en in juli en augustus mag jouw fiets de hele dag mee in de trein. Als je geen fiets hebt, kun je een OV-fiets op bijna 300 locaties huren voor €3,95 per keer met een maximum van 24 uur.

Shyam

Over de grens

Wil je naar het buitenland reizen met de trein, dan kun je terecht op de internationale planner van de NS. Met de Interrail Global Pas ligt Europa aan je voeten. Het biedt je de gelegenheid om een door jou gekozen aantal dagen vrij te reizen door 33 landen met een mobiele pas op je telefoon. Tot 27 jaar krijg je een extra leuk tarief.

Laat je verrassen over hoe fijn het reizen met de trein is. Probeer het (weer) eens en vergeet niet te genieten van het uitzicht!

Lees ook: Download de app Transavia Tips