Op nog geen vier uur rijden van Amsterdam ligt Vallee du Ninglinspo; het sprookjesbos van de Ardennen. Water en rotsen ontmoeten elkaar hier sinds het begin der tijden, waardoor prachtige valleien, kliffen, grotten en talloze stroomversnellingen ontstonden.

Norbert de Groot

De wandeling langs de Ninglinspo, de enige bergrivier van België, is niet voor mensen met watervrees. Het gelijknamige wandelpad in het zuiden van de Ardennen kruist nog talloze andere kleine rivieren. Je passeert watervallen waar zo elfjes uit tevoorschijn kunnen komen en steekt het water over door over natte, gladde rotsen te balanceren.

In de herfst zorgen grauwe druppels hier voor een mysterieuze ondertoon, in de zomer blijft het bos lekker koel en word je tijdens de tocht begeleid door de schaduw van de bomen. De route lijkt bijna een klimrek, of een speelterrein voor kinderen. Bij steile hellingen zijn touwen gevestigd in de rotswand, waardoor je zelfs bij regenachtig weer zonder problemen de klim kan volbrengen. Je eet je lunch naast een stroomversnelling, met het kabbelen van de rivier en het gefluit van de vogeltjes als achtergrondmuziek.

Hard werken wordt beloond

Aan het einde van de route wacht je nog een uitdagende klim, waarna je beloond wordt met een uitzicht over een zee van groene en bruine bomen, waardoor een helderblauwe rivier zich een weg snijdt. Vanaf dit uitzichtpunt kan je op twee manieren verder, langs het water of via een breed bospad. Bekijk het weerbericht voor je een keuze maakt!

Lees ook: Wandelen in de Franse Ardennen