Door bevers afgeknaagde bomen, varkens als waakhond, zwanen die lijken te zweven over spiegelgladde wateren. Ontdek Nationaal Park de Biesbosch, in het midden van Nederland, met deze 3 verrassende tips.

Paula van der Kamp

Met de kano naar een trekkershut

Huur een kano en stuw jezelf voort door een jungle van smalle waterwegen, omgeven door overhangende takken en brede rietkragen. Sommige kanoroutes zijn bewegwijzerd, maar je kan ook met een kompas je weg zoeken door het woud. Verspreid over het natuurgebied staan verschillende trekkershutten verstopt, midden in de bossen. Hier kan je gratis overnachten en een kampvuurtje kan maken. Ze zijn niet gemakkelijk te vinden, dus vraag de coördinaten op bij een informatiepunt en ga op missie uit!

Barbecueën op de camping

Per vlot of per huifkar bereik je camping de Witboom. Hier wacht een heerlijke barbecue je op onder het licht van de ondergaande zon. Je huurt er een tent voor zes euro en kan vanaf het terrein overal heen, met of zonder begeleiding van Biesboschgidsen Marc en Corne. De gidsen leiden je op hun zelfgemaakte vlot rond in de flora en fauna van hun enorme achtertuin.

Met de fluisterboot naar het MuseumEiland

Rits je tent open als de sterren nog aan de hemel staan en stap op een fluisterboot. Hiermee vaar je naar het MuseumEiland. Je vaart voorbij meer dan driehonderd bevers en ziet zwanen voortbewegen door de mist die boven het water hangt. Het Biesbosch MuseumEiland is bekroond met verschillende architectuurprijzen, vanwege de grasbedekte daken die opgaan in de natuur.

Paula van der Kamp