Bij wandelen denk je al snel aan het bos en strand, maar ga eens wandelen in een stad! Een stadswandeling is vaak leerzaam en erg leuk om te doen. Er valt in de stad zoveel te beleven voor jong en oud! Dwaal af van de hoofdstraten via kleine stegen en ontdek meer van deze (vaak geschiedenisrijke) omgeving!

Alice Donovan

Leer de stad kennen

Je leert een stad pas echt te voet kennen. Er zijn zoveel plekken die je waarschijnlijk met de auto of fiets voorbij zou rijden, juist deze plekken kunnen je verrassen! Loop langs de geschiedenis van de stad, bekijk stadstuinen en verbaas je over het aantal vogels en insecten die in de stad leven.

Leuk weetje: vogels fluiten op een hogere toon in de stad, omdat ze meer geluiden moeten overstemmen dan in de natuur.

Wandelen is gezond

In de winter ben je snel geneigd om binnen de warmte op te zoeken en de verwarming hoog aan te zetten. Toch is het juist in de winter heel belangrijk dat je naar buiten gaat. In de winter zijn veel mensen vatbaar voor depressies en voelen zich over het algemeen vaker somber. Wandelen is een heel goed voor de gemoedstoestand, probeer het eens!

Ook hebben veel mensen in de winter de neiging om te gaan snoepen. Herkenbaar is dat we dan vlak voor de zomer gaan sporten en lijnen. Als je lekker gaat wandelen in de winter denk je niet aan snoep en ander lekkers en val je ook nog eens af! Als je elke dag vijf kilometer wandelt, scheelt dat al snel een kilo per maand en ben je in de zomer bikini klaar. Daarnaast is wandelen ook goed voor spieren, botten, hart en bloedvaten. Kortom, genoeg redenen om uit je luie stoel te komen!

Evelyn Liow

Een wandelroute vinden

Google eens op stadswandelingen en je staat versteld van alle wandelroutes die aangeboden worden. Allerlei thema’s passeren; van graffitiroutes tot koffieroutes. Je kan jouw zoekopdracht specificeren met een thema dat jou interesseert.

Tip: op www.reisroutes.nl kun je stadswandelingen op afstand filteren.

Lokale gids

Zoek eens een lokale stadsgids op die je alles over een stad kan vertellen. Op Hi, hi Guide kun je in contact komen met gidsen die jou de meest bijzondere plekken van hun eigen stad kunnen laten zien. In veel steden is er een speciale route voor mensen die voor het eerst in een bepaalde stad komen. Zo heb je er bijvoorbeeld één in Nijmegen waar je onder andere langs de Stevenskerk, de Waagh en het Valkhofpark komt. Dit prachtige park zou je zonder gids niet snel vinden, maar is echt de moeite waard.

Voorbereiding

Voorkom verrassingen en bereid je wandeling goed voor. Bij winterse stadswandelingen is kou een uitdaging. Kijk van tevoren wat de weersvoorspellingen zijn en kleed je daarop. Denk bijvoorbeeld aan regenkleding, handschoenen en een muts om je mee warm te houden.

Tip: meerdere laagjes dunne kleding houden je warmer dan één dikke laag kleding.

Freestocks

Het is misschien voor de hand liggend, maar trek goede schoenen aan! Je wilt geen pijnlijke voeten of blaren krijgen, dat gaat jouw wandelplezier verpesten. Je hoeft niet meteen de meest geavanceerde schoenen te kopen. Zeker voor kortere routes, zijn stevige sneakers een goede optie. Als je vaak en lang gaat wandelen, zijn wandelschoenen een goede investering.

Neem een fles water mee zodat je niet afhankelijk bent van de nabijheid van winkels of horeca wanneer je dorst krijgt. Hydrateren is belangrijk bij beweging, vooral voor kinderen. Een rugzak meenemen is altijd handig, dan kun je gemakkelijk een boterham of een lekkere hap meenemen.

Ommetje

Tenslotte is de app Ommetje van de Hersenstichting aan te raden. Hiermee kun je naderhand jouw route nog eens bekijken en zien hoe lang je gewandeld hebt. De Hersenstichting raadt een wandeling van minimaal 20 minuten aan. Dit heeft het beste effect op de hersenen.

Leuk om te doen: je kunt je bij een groep aansluiten of zelf een team samenstellen. Dit kan je enthousiasmeren om meer te gaan wandelen.

Veel wandelplezier!