Zo vind je de beste ecolodges
Tips & tricks voor het vinden van goede duurzame accommodaties

Veel accommodaties dingen tegenwoordig naar een milieuvriendelijke en bewuste uitstraling. Sommige doen het om meer klanten te lokken, andere om iets bij te dragen aan een betere wereld. Hoe scheid je het kaf van het koren? Wij geven graag tips.

Wat is een ecolodge?
Er bestaat veel discussie over wat een ecolodge eigenlijk is. In het boek Authentic Ecolodges definieert ecotoerisme-expert Hitesh Mehta het concept als volgt:
‘Een ecolodge heeft een minimale impact op de natuur, helpt aangrenzende gebieden te beschermen, is betrokken bij en helpt de lokale gemeenschap, biedt toeristen een participatieve ervaring en is ontworpen en gebouwd op ecologische wijze.’

Waar vind je ecolodges?
Verschillende ecolabels, zoals GreenKey of het EU Ecolabel, meten de duurzaamheid van een accommodatie. Hotels die een ecolabel op hun naam willen plakken, moeten hoog scoren op duurzame bedrijfsvoering, voordelen bieden aan de lokale gemeenschap en milieubesparende maatregelen nemen. Intussen zijn er zoveel ecolabels, dat het moeilijk is om de waarde van een ecolabel in te schatten.
Daarom is er de hotelboekingswebsite BookDifferent, die samenwerkt met de twintig beste eco-gecertificeerde organisaties ter wereld. Hierop worden meer dan 800.000 hotels beoordeeld aan de hand van een eenduidig en duidelijk systeem. De hotels met een erkend ecolabel zijn aangeduid met een bladicoon, die staan bovenaan. Daarnaast wordt de CO-2 uitstoot van de hotels bijgehouden.

Meer lezen over het kiezen van een goede ecolodge? Lees de blog op Travel Diaries >

Meer tips en inspiratie voor deze zomer? Download gratis het e-book ‘Op avontuur dichtbij huis’ van Travel Diaries, met inspirerende verhalen en praktische tips over duurzame en verrassende avonturen in Nederland, Duitsland, België en Frankrijk.